Lallier Champagne

Meer dan een verfijnde bubbel

In de prachtige heuvels van de Champagne-streek, waar de lucht doordrongen is van geschiedenis en elegantie, wordt een van de best bewaarde geheimen van de regio bewaard: Lallier Champagne. Onder de vele gerenommeerde champagnehuizen die allen heerlijke bubbels produceren, staat Lallier Champagne bekend om zijn verfijnde karakter, toewijding aan kwaliteit en traditioneel vakmanschap. Niet voor niets staat deze Domaine in de Top 30 ‘World’s Most Admired Champagne Brands 2023’.

Waar het allemaal begon
De geschiedenis van Lallier begon meer dan een eeuw geleden in 1906, in het schilderachtige dorp Aÿ. Midden in het hart van de regio, werd het wijnhuis opgericht door René Lallier. Een visionaire wijnmaker die vastbesloten was om champagne van de hoogste kwaliteit te produceren. Sindsdien is het wijnhuis van generatie op generatie overgedragen, waarbij elk familielid zijn passie en expertise heeft bijgedragen aan het perfectioneren van het ambacht.

Het unieke productieproces
Tussen de Marne Rivier en de zuidelijke hellingen van de ‘Montagne de Reims’ strekken de wijngaarden van Domaine Lallier zich uit over iets meer dan 15 hectare aan wijnstokken. Het meerendeel zijn Grand Cru wijngaarden. Hier groeien voornamelijk Pinot Noir en Chardonnay-druiven, die bekend staan om hun verfijnde karakter en complexe smaken.

De druiven worden gekoesterd met duurzame wijnbouwmethoden doordrenkt van traditie en respect voor het terroir. De wijnmakers werken dan ook volgens de principes van lutte raisonnée (oftewel, gecontroleerde teelt). Ze respecteren de natuurlijke cycli en minimaliseren het gebruik van chemische stoffen om de gezondheid van de wijngaarden en het omringende ecosysteem te behouden.

“Great terroirs only exist through the people who word them.”

– Cyrille Diniz, Technisch Directeur Lallier

Alles wordt gedaan met de hand, van begin tot eind, met grote aandacht voor detail. Van het plukken van de druiven tot het persen, gisten, bottelen en rijpen. Het hele proces ademt ambacht en authenticiteit. Dit artisanale vakmanschap is een weerspiegeling van hun toewijding aan het behoud van de traditionele methoden die de essentie van echte champagne vastleggen.

Na de zorgvuldige oogst ondergaan de druiven een zachte persing om het beste van de vrucht naar voren te brengen. De most ondergaat een eerste alcoholische fermentatie om de basiswijn te verkrijgen. Wat volgt, is het cruciale proces van assemblage. Hierbij mengen de ervaren wijnmakers verschillende basiswijnen om de stijl en consistentie van Lallier te bereiken.

Vervolgens wordt de wijn gemengd en gebotteld met een kleine hoeveelheid gist en suiker. Dit proces staat bekend als “tirage”, en initieert de tweede gisting op fles. In plaats van het gebruikelijke standaardproces van drie jaar, laat Lallier hun champagnes veel langer rijpen op hun gistbezinksel, soms tot wel zeven jaar. Door dit verlengde rijpingsproces kan de champagne zich verder ontwikkelen tot zijn volle potentieel is bereikt.

Het resultaat? Champagne met diepe complexiteit en prachtige balans
Lallier Champagne onderscheidt zich door zijn verfijning, elegantie en uitstekende balans. De verschillende cuvées bieden een breed scala aan smaakprofielen. Van fris en levendig tot complex en romig, waardoor er voor elke champagne-liefhebber iets te ontdekken valt.

“ With Lallier’s founding father philosophy firmly at the heart of our work, we enhance what nature brings each year. Grapes are blended not for linear consistency but to express the unique personality of a given harvest, offering each year subtle variations of character.”

De Réflexion R.019 Brut
De meest recente cuvée van het huis is de “R.019,” vernoemd naar de oogst van 2019. Deze champagne belichaamt de essentie van Lallier, met zijn rijke aroma’s van frisse citrusvruchten en witte bloemen. Op de achtergrond subtiele geuren van geroosterde amandelen, brioche en subtiele hints van mineraliteit. De Lallier R.019 is levendig en verfrissend, met een frisse zuurgraad die de fruitsmaken van citroen, grapefruit en perzik in evenwicht brengt. Het mondgevoel is romig en vol, met een lange en elegante afdronk die tonen van honing en hazelnoten onthult.

“ The R.019 expresses the heart of Lallier signature style.
The perfect balance of Freshness, Purity, Depth and Intensity.”

Lallier Champagne.
Een champagne om te koesteren, te delen met dierbaren en van te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *