Roman

Brouwerij Roman, opgericht in 1545 in Oudenaarde, is de oudste familiebrouwerij van België. Het begon als een herberg genaamd “De Clocke” langs een belangrijke handelsroute tussen Duitsland en Frankrijk. Naast de herberg bestond het oorspronkelijke bedrijf uit een boerderij, maalderij, mouterij en een brouwerij. In de loop van de generaties verschoof de focus naar het brouwen van bier, met als hoogtepunt de oprichting van de huidige brouwerijgebouwen in 1930. De brouwerij verwierf in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog grote bekendheid door het populaire streekbier ‘Oudenaards Bruin’, dat nog steeds onder de naam Adriaen Brouwer wordt gebrouwen.

Het verhaal van Brouwerij Roman is uniek: 14 generaties perfectioneren sinds 1545 de kunst van het brouwen.

Passie voor bier zit in de genen.

Na de oorlog richtte de brouwerij zich op de heropbouw van de markt, wat leidde tot de lancering van Romy Pils, een nieuw succesproduct. Onder leiding van Louis Roman werd de focus verder verschoven naar de productie van speciaalbieren. Dit resulteerde in de introductie van iconische merken zoals Sloeber (1983), Ename Abdijbieren (1990) en Gentse Strop (2011), waarmee de brouwerij een nieuwe bloei doormaakte. Vandaag de dag wordt de brouwerij geleid door Carlo en Lode Roman, de 14e generatie van de familie. Met respect voor traditie en oog voor innovatie streven zij naar de creatie van de perfecte smaaksensatie, onder het motto “Creating pleasure since 1545”. Uit de ketels stromen bieren als Ename, Adriaen Brouwer, Sloeber, Gentse Strop en Roman Pils. Samen goed voor 115.000 hectoliter of 46 miljoen pintjes. Ze gaan uitbreiden met een nieuwe brouwzaal, waar ze mee vergroten tot 200.000 hectoliter of 80 miljoen pintjes.

Gepassioneerde brouwmeesters, met zorg geselecteerde grondstoffen.

Brouwerij Roman hecht veel waarde aan duurzaamheid en heeft verschillende initiatieven genomen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze investeren in energie-efficiëntie, zoals warmerecuperatie en zonnepanelen, en optimaliseren hun watergebruik. Het afvalbeheer wordt geoptimaliseerd door recycling en hergebruik van restproducten, zoals bierdraf. De brouwerij gebruikt duurzame verpakkingen en kiest voor lokale ingrediënten om transportemissies te verminderen. Ook zijn ze actief in de gemeenschap, ondersteunen ecologische en sociale projecten en zorgen ze voor de verantwoorde sourcing van hun grondstoffen. Zo werkt Brouwerij Roman aan een duurzame toekomst, met respect voor het milieu.

Sinds 1545, bier dat generatie op generatie inspireert.

Join the family

Ben jij horecaondernemer, drankverdeler of importeur en wil je samenwerken met een partij die je op alle fronten ondersteunt? We helpen je graag verder! Neem contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Just sit back, we’ll

handle everything